Działanie filtrów UV do gastronomii

Działanie filtrów UV do gastronomii polega na wytwarzaniu promieniowania UV o określonej długości fali w kontrolowanych warunkach. Promieniowanie to powoduje rozkład cząsteczek tłuszczy, a w połączeniu z tlenem (O2), przyczynia się do powstawania ozonu (O3). Ozon powoduje utlenianie substancji organicznych takich jak tłuszcze, oleje, dym nikotynowy lub wonne benzeny. W wyniku tej reakcji powstają w 100% biodegradowalne produkty jak woda, tlen i dwutlenek węgla. Ze względu na wysoką reaktywność, ozon zabija również mikroorganizmy, a tym samym działa jako środek dezynfekujący. Zastosowanie naszego filtra zapewnia obniżenie zagrożenia pożarowego oraz eliminację problemów związanych z nieprzyjemnymi zapachami. Ogromną zaletą naszych jednostek jest prostota obsługi i sposób ich czyszczenia.
Przykładowa instalacja układu UV
Filtry UV nie wymagają zmiany obecnego wyposażenia kuchni, ponieważ można je dodać do każdego układu.